Ölümsüzleştiği Tarih: 8 Mart 1999
Türk ulusuna mensup Alevi kökenli bir ailenin çocuğu olarak 1980 yılında Tokat/Almus’a bağlı Gevrek köyünde doğdu. TKP/ML’nin düşünceleriyle 1996’da Tokat Gaziosmanpaşa Lisesinde okurken tanışarak, Partinin bölgedeki yerel örgütlülüğü içinde örgütlendi. 1997 yılında kısa bir süre gerilla birliklerinin kuryelik görevini yürüttü; düşmana deşifre olmasının ardından aynı yıl Halk Ordusu TİKKO’nun bölgedeki gerilla birliklerine katıldı. 17 yaşındayken katıldığı gerilla saflarındaki gelişimi çok belirgin olarak görülebiliyordu; gerek fiziksel, gerekse siyasal olarak “çocuksu” olan Kemal Tutuş’un yerini savaş gerçekliği içinde pişen, olgunlaşan Kemal Tutuş alıyordu. Kavrayışındaki yaşının üstünde derinlik ve inisiyatifliliği sayesinde askeri olarak kısa sürede gelişti. Köylü kökenli ve bölgenin insanı olmasının da avantajıyla gerilla birliklerinde öncü olarak görev almaya başladı. Kemal Tutuş, TİKKO’nun bölgede düşmanla girmiş olduğu bir dizi çatışmada yer alması, gerillaya katıldığı dönemden itibaren zorlu süreçlerle karşı karşıya kalan gerilla birliklerinde görev almış olması nedeniyle askeri olarak gelişirken ideolojik olarak da çelikleşiyordu. Ancak O, bununla da yetinmiyor, siyasal alanda da fazlasıyla gelişme potansiyeli taşıyor olma özelliğiyle Partinin bölgedeki siyasal faaliyetlerine en fazla katkı sunmaya çalışanlar arasında yer alıyordu.
1998 yılında şehit düşen Zeynel Çalpar’dan sonra Almus’un Gevrek köyünün ikinci şehidi olma onurunu taşıyan Kemal Tutuş, ölümsüzleştiğinde TKP/ML militanı, TİKKO savaşçısıydı.
BAĞDERESİ ŞEHİTLERİ
TKP/ML önderliğinde savaşan TİKKO’nun üç gerillası, 8 Mart 1999 tarihinde Tokat merkeze bağlı Bağderesi (Çöreğibüyük) köyünde TC ordusunun attığı genel pusunun yanısıra köyün çeşitli evlerine attığı hücre pususu sonucu çıkan ve yarım saat süren çatışmada savaşarak ölümsüzleşti. TKP/ML Üyesi ve TİKKO birim komutanlarından Ayfer Celep (Emine), TKP/ML ileri militanı, TİKKO savaşçısı Münire Sağdıç (Meral), TKP/ML militanı, TİKKO savaşçısı Kemal Tutuş (Polat) ezilen halkımızın bir parçası olarak emekçi kadınlarımızın da kurtuluşunu hedefleyen savaştaki yerleri ve bu uğurda şehit düşüşleriyle, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nü daha bir anlamlı kıldılar.