Ölümsüzleştiği Tarih: 22 Kasım 1986
Sivas-Hafik Kervansaray doğumlu olan Zeki Uygun (Hoca) 1980 öncesi mücadeleye katıldı. 3. Konferans Yurtdışı Delegesi olarak Dersim’de ölümsüzleşti.
“Zeki’nin örnek alınması gereken devrimci faziletlerinden ilk göze batanı, engin olmasıydı… O yalnızca ideolojik anlayış birliği içinde olduğu yakın çalışma arkadaşlarıyla olan ilişkilerinde değil, diğer devrimci gruplardan arkadaşlarla ve sıradan insanlarla olan ilişkilerinde de ölçülü ve saygılı olmasını bilirdi… Onun enginliğinin en bariz ve yalın görüldüğü alan ise, halk ile olan ilişkileridir… Onun enginliğini ağızdan ağıza, dilden dile en iyi anlatan yine halkın kendisidir. Partizan dergisi yazı kurulu üyeliği özel görevini yürüttüğü sıralarda, Mazgirt ve Nazimiye halkı arasında geçen yaşantısının, yöre halkı üzerinde bıraktığı saygın izlenim unutulur gibi değil…
Kesin tarihini hatırlamadığım, ama 70’li yılların birinde Çorum iline bağlı bir köyde ilkokul öğretmenliği yapmaktadır. Bu köyde kaldığı zaman zarfında küçük büyük demeden yoksul köy halkıyla bütünleşen Zeki, artık onların doğal bir parçası haline gelmiştir… Ve neticede bir başka yere tayini çıkıp da köy halkına veda etme saati geldiğinde, köylüler geleneklerine uygun bir veda töreniyle ve gözyaşı dökerek uğurlamaktadırlar Zeki’yi…
(Bir yoldaşının anlatımından)
Zeki Uygun un kaleminden…
“…Partimiz geleceğin kendisinin olduğunun bilincindedir ve hala dört bir yandan ateş altında olmasına rağmen, bütün gelinen noktada geleceğe çok daha güvenle bakmaktadır. Zira kurucu önderimiz İ. Kaypakkaya yoldaşın üzerine gerdiği teorik zırh sayesinde, bugüne kadar geçen süreç içinde herhangi bir nitelik dönüşümüne uğramadan varlığını koruma başarısı gösteren partimiz, uzun yılların ürünü olarak kan can pahasına edinilen zengin bir mücadele deney ve tecrübesi zemini üzerinde, zafere açılan kapıyı adım adım aralamaya başlamıştır bile…” (Zeki Uygunun 1986 Ocak ayında parti şehitleri hakkında yazdığı bir yazıdan…)
ÜÇÜNCÜ KONFERANS DELEGELERİ
Onlar toprakta tohum oldular
1986 yılı Kasım ayı sonlarında 3. Konferans hazırlıkları için Konferans Delegeleri Dersime gider. Partizanların bölgede dolaştığının ihbarını alan devlet güçleri, bölgeye askeri yığınak yaparak, operasyon başlatır. Aldıkları ihbarlarla Husunda ve özellikle de Mercanlar bölgesinde operasyonlarını yoğunlaştırırlar. 21 Kasım’da bölge tamamen kuşatılır. Kuşatmayı fark eden Delegeler bölgeyi terk etmeye başlar.
Gece boyunca seyir halindeki birlik, acil ihtiyaçlarının temini için yolları üzerindeki bir eve girerler. Aynı anda bölge üzerinde helikopterin dolaşması ve gittikçe yaklaşan düşman birliklerini fark etmeleri üzerine evi terk ederler. Belli bir mesafeye çekildikten sonra arazinin kuytuluk bir yerinde mevzilenirler.
Evi basıp arayan düşman, boşaltılmış olduğunu görünce arama ve operasyonlarını o çevrede sürdürür. Askerlerin Partizanları fark etmesiyle çatışma başlar. Tüm güçleriyle operasyona çıkan devlet güçleri, hemen çatışma alanında yoğunlaşarak gerilla mevzisini dört bir yandan yoğun bir bomba ve ateş çemberine alır.
Mevzideki gerillaların çemberi yaracak yeterli silah ve cephanesi yoktur. Birçoğunda av kırmaları vardır. Güçler bakımından bu dengesizliğe karşın, sabah erkenden başlayan çatışma geniş bir alana yayılarak saatlerce sürer.
22 Kasım 1986’da yaşanan bu çatışmada Konferans delegeleri; Hüseyin Tosun, Rıza Sökmen, Zeki Uygun, İbrahim Polat, Ünal Küçükbayrak, Ali Rıza Boyoğlu, M. Kemal Yılmaz ve savaşçılar Kamile Öztürk ve İsmail Doğan ölümsüzleşir.